První projekt GOAML podpořený Erasmem+ úspěšně dokončen

Program Erasmus+ umožňuje mezinárodní výjezdy a podporuje mezinárodní spolupráci. Přináší inovace do vzdělávání a podporuje všeobecný rozvoj dovedností účastníků. Zpřístupňuje českým organizacím nenahraditelné zkušenosti ze zahraničí a pomáhá jim navázat cenné mezinárodní spolupráce. Priority programu pro období 2021–2027 jsou inkluze a diverzita, udržitelnost, digitalizace a participace.

V období od ledna 2022 do června 2023 proběhla realizace schváleného krátkodobého projektu Erasmus+ s názvem „Prohloubení interkulturních kompetencí a zdokonalení projektového plánování v oblasti přeshraniční spolupráce Gymnázia a obchodní akademie Mariánské Lázně“. Jeho součástí byly dvě klíčové aktivity – odborný kurz pro pedagogy a job-shadowing (stínování), podpořené celkovou částkou 14 720 euro.

První mobilita se uskutečnila v srpnu 2022. Jednalo se o odborný vícedenní kurz organizovaný společností ETTI Hamburg ve Funchalu na Madeiře. Čtyři pedagogové naší školy se na týden stali členy početné skupiny učitelů z různých koutů Evropy, aby společně navázali kontakty, pod vedením zkušených odborníků spolupracovali na různých úkolech a seznámili se s principy a pravidly tvorby mezinárodních projektů podporovaných Erasmem+. Díky této mobilitě by se nám mělo v budoucnu dařit snáze tvořit zajímavé a poutavé projekty mezinárodního rozměru, kterých se budou účastnit nejen učitelé, ale i žáci GOAML.

Druhá mobilita s názvem job-shadowing byla realizována na přelomu května a června 2023. Pro její uskutečnění jsme oslovili Kaiserin Friedrich Gymnasium v Bad Homburgu, které pravidelně naši žáci navštěvují v rámci krátkých červnových exkurzí. Tentokrát se však jednalo o intenzivní týdenní návštěvu, kdy se 4 učitelé GOAML stali členy pedagogického týmu, aby sledovali a monitorovali didakticko-metodologické postupy, aplikaci digitální techniky do výuky či práci s multikulturním žákovským kolektivem a společně s německými kolegy sdíleli nápady, rady a tipy, které by mohly zefektivnit pedagogickou práci.

Aby mohl být projekt řádně a úspěšně dokončen, bylo potřeba sepsat závěrečnou zprávu obsahující výsledky evaluačních dotazníků všech účastníků obou mobilit. Z výsledků vyplývá, že byly obě mobility velmi prospěšné, účelné a motivující. Účastníci získali mnoho zkušeností, které bude možné aplikovat ve výuce na GOAML a rovněž sdílet s ostatními kolegy školy. Velmi cenné jsou pro GOAML i kontakty se zahraničními školami, které se podařilo v průběhu celé akce navázat a kterých hodláme v budoucnu využít.

Mgr. Lukáš Kučera

manažer projektu Erasmus+