Výměnný školní rok 2022/23 Euregia Egrensis slavnostně ukončen

Ve čtvrtek 13. 7. 2023 proběhlo v bavorském Wunsiedelu slavnostní ukončení Výměnného školního roku Euregia Egrensis 2022/2023. Prezident bavorského Euregia a zemský rada obvodu Wunsiedel pan Peter Berek poděkoval všem zúčastněným za skvělý průběh a úspěšnou realizaci školního roku. Koordinátorka projektu paní Magdalena Becher uvedla, že byl letošní výměnný rok mimořádně úspěšný i s ohledem na skutečnost, že se poprvé od doby pandemie Covid-19 podařilo uskutečnit všechny plánované aktivity a exkurze, včetně návštěvy Mnichova a Berlína. Obchodní ředitel Euregia pan Harald Ehm uvedl, že byť letos pobíralo stipendium pouze 16 žáků z České republiky, všichni jej úspěšně absolvovali a mohli tak z jeho rukou převzít pamětní absolventský list.

Gymnázium a obchodní akademii Mariánské Lázně v letošním výměnném roce reprezentovala a stipendium od Euregia Egrensis obdržela Alexandra Hellmichová, která úspěšně absolvovala studijní rok návštěvou Gymnázia v Neustadt an der Waldnaab. Dle jejích slov je pro ni nezapomenutelnou zkušeností nejen návštěva školy v Německu, ale i pobyt u hostitelské rodiny, se kterou měla možnost prohloubit přátelské vztahy a díky které blíže poznala běžný každodenní život obyvatel Bavorska.

Příští výměnný školní rok, který bude zahájen v září 2023, bude bezpochyby náročný. O 25 stipendií se totiž uchází téměř 50 žáků z České republiky a jedná se tak pravděpodobně o rekordní počet. Již nyní však s jistotou víme, že Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně bude mít mezi stipendisty své zastoupení. Popřejme tedy, ať je příští rok přinejmenším stejně úspěšný, jako byl ten letošní.

 

Mgr. Lukáš Kučera

kontaktní osoba pro Výměnný školní rok Euregia Egrensis na GOAML