Závěrečné setkání a vyhodnocení Výměnného školního roku Euregia Egrensis 2021/2022

V pondělí 27. června 2022 se v odpoledních hodinách v Egerland Kulturhaus Marktredwitz uskutečnilo závěrečné setkání a vyhodnocení Výměnného školního roku Euregia Egrensis. Celé slavnostní odpoledne se navíc neslo v duchu oslav 25. výročí existence tohoto neobyčejného projektu, u jehož zrodu stála tehdejší starostka Marktredwitz – Dr. Seelbinder. Po celých 25 let stála také v čele bavorského Euregia coby prezidentka a dle jejích slov se jednalo o nezapomenutelná léta, během kterých se podařilo uskutečnit mnohé přeshraniční projekty, zaměřené nejen na vzdělávání mládeže. Jen v rámci Výměnného školního roku se podařilo uspořádat stipendijní vzdělávací pobyt pro více než 650 žáků z českých škol. Současný prezident – p. Berek pronesl, že nyní čekají Výměnný školní rok jisté změny. Hodlá do projektu například zapojit i jiné školy, nežli pouze gymnázia.

Gymnázium a obchodní akademii Mariánské Lázně v letošním školním roce reprezentovaly žákyně Alžběta Zemanová a Anna Jirásková, které absolvovaly svůj studijní pobyt na gymnáziu v Bayreuthu. Dle jejich slov šlo o nezapomenutelný zážitek, na který budou dlouhá léta vzpomínat. Mít možnost účastnit se výuky v německém jazyce, poznávat kulturu a tradice místních, navštívit Mnichov a jiné zajímavé lokality v Bavorsku a v neposlední řadě se stát členem bavorské rodiny (byť jen na určitou dobu) a trávit se svou Gastfamilie spoustu volného času… To jsou hlavní benefity, kterých mohly naše žákyně užívat po celou dobu pobytu v Německu.

Závěrem poděkujme děvčatům za příkladnou reprezentaci naší školy a Euregiu Egrensis popřejme, aby se dařilo i nadále realizovat Výměnný školní rok minimálně tak úspěšně, jako tomu bylo doposud.

 

Mgr. Lukáš Kučera