Jak jsme získaly 3. místo v republikovém kole soutěže účetních týmů Zaúčtuj To!

Dne 21. 6. 2022 se uskutečnilo republikové kolo soutěže Zaúčtuj To! na Mendelově univerzitě v Brně.

Tým reprezentující naši školu se skládal ze tří studentek třetího ročníku obchodní akademie – Lucie Bartákové, Krystyny Samek a Anny-Marie Kubíčkové za doprovodu paní učitelky Gaszczykové.

Cesta do vzdáleného Brna začala již 20. 6. 2022, kdy jsme se, ještě čilé, připravovaly za jízdy na témata, ve kterých by mohly nastat nejasnosti. Času jsme na to měly dost, protože cesta, která měla trvat pouze šest hodin, se díky popadanému elektrickému napětí o čtyři hodiny protáhla a chvílemi jsme už málem ani nedoufaly, že vůbec do Brna dojedeme. Na kolej Mendelovy univerzity jsme nakonec ale přece jen dorazily, i když až v pozdních nočních hodinách.

Druhý den jsme se vydaly na Mendelovu univerzitu, kde soutěž probíhala. Prvním náročným úkolem bylo zaúčtování účetních případů podle případové studie. Po tvrdém boji s kopami papírů na příliš malé lavicí jsme získaly 2. nevyšší počet bodů a postoupily jsme do semifinále, které probíhalo formou hry Riskuj. Tam už záleželo nejen na vědomostech, ale i na štěstí a správné taktice. Náš sehraný tým s konečným počtem 210 bodů skončil v naší skupině na 1. místě a hravě se dostal do finále.

Ve finále se utkalo šest nejlepších týmů, a to opět formou hry Riskuj. Otázky zde však byly zrádnější, taktika soupeřících týmů se zlepšovala a konkurence byla veliká. Boj to byl napínavý a s podporou diváků, kteří měli toto kolo přístupné, atmosféra houstla. Náš tým však neztratil hlavu a v náročné konkurenci si vybojoval krásné 3. místo.

Organizátoři nám přichystali krásné slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen za přítomnosti sponzorů, garantů soutěže a proděkanky Provozně ekonomické fakulty, docentky Rašticové. Měly jsme také možnost setkat se s kandidátkou na prezidentku, profesorkou Ing. Danuší Nerudovou, Ph. D., která na Mendelově univerzitě studovala.

Po dlouhém dni, který byl plný stresu, napětí a také radosti, jsme však byly rády, že konečně sedíme ve vlaku na cestě domů, i když nás čekala dlouhá cesta. To jsme ještě nevěděly, že nás čeká další zkouška odolnosti. Ačkoliv během našeho cestování měly všechny vlaky zpoždění, paradoxně jediný vlak, který zpoždění neměl, byl ten, který nám na cestě zpět v Praze ujel, a my jsme měly problém se ještě ten den dostat domů. Naštěstí vše dobře dopadlo a všechny jsme se nakonec domů ve zdraví dostaly.

I přesto, že se výlet o něco protáhl, že nevyšlo vše přesně podle plánu, jsme si ale výlet užily a výsledek stál rozhodně za to.

 

Lucie Bartáková, 3.OA