Bad Homburg 2022

V polovině června se po dvouleté pauze naskytla žákům GOAML možnost zúčastnit se tradiční poznávací exkurze do partnerského města Bad Homburg. Během cesty jsme navštívili krásné a historicky velmi cenné město Bamberg, které je zapsané na seznam kulturního dědictví UNESCO. Po příjezdu do Bad Homburg jsme měli možnost zchladit se po náročné cestě na místním koupališti. Následoval přesun na ubytovnu a večerní společná procházka městem.

Druhý den exkurze jsme zavítali do spřátelené školy Kaiserin Friedrich Gymnasium, kde jsme se zúčastnili různých tematických workshopů. Následoval krátký turnaj v minigolfu a po poledni již směřovaly naše kroky na místní Správu technických služeb. Zde jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o tom, jak se udržují městské ulice, parky či sportoviště. Poté jsme se přesunuli do HOREX muzea, ve kterém jsme mimo tradiční výstavu výrobků této společnosti viděli i exponáty z místního Gotického domu, který byl v té době v rekonstrukci.

Třetí den jsme zamířili do Frankfurtu nad Mohanem. V úvodu jsme absolvovali návštěvu zahrad Palmengarten. Zde může návštěvník obdivovat nespočet různých rostlinných druhů z celé planety. Následně jsme se přesunuli do centra města, ve kterém jsme si prohlédli mimo jiné náměstí s radnicí Römer, katedrálu či nábřeží řeky Mohan. Naše kroky vedly až ke strážnici Hauptwache, u které se nachází nově vybudované Muzeum moderní elektronické hudby MOMEM. V podvečer jsme se vrátili zpět do Bad Homburg.

Poslední den jsme měli možnost zavítat do Mohuče (Mainz). Zde jsme mimo jiné navštívili hlavní náměstí s katedrálou nebo Muzeum antických plavidel. Dále jsme zamířili do okolí tohoto města, které je proslulé těmi nejlepšími vinohrady z celého Německa. Následoval závěrečný transfer zpět do ČR, kam jsme dorazili ve večerních hodinách.

Velké poděkování za přípravu a realizaci exkurze patří nejen pedagogům GOAML, ale především našim dlouholetým přátelům z města Bad Homburg, kteří v rámci partnerství Städtepartnerschaft Bad Homburg v.d.Höhe investovali spoustu svého volného času a velké finanční prostředky. Jen díky nim byla exkurze opět úspěšná.