Pražský studentský summit 2021/2022 – XXVII. ročník

Když jsme na začátku září 2021 začaly vyplňovat přihlášku na Pražský studentský summit, vůbec jsme netušily, co od něj očekávat. Přihláška byla v celku náročná a dala nám zabrat i několik hodin. I přesto nám na začátku října přišel e-mail, který potvrzoval naše úspěšné přijetí.

Pražský studentský summit je celoroční vzdělávací projekt s dvacetiletou tradicí pro více než 300 studentů středních i vysokých škol z celé ČR, který pořádá Asociace pro mezinárodní otázky (AMO). Dává mladým lidem možnost rozšiřovat si znalosti v oblasti mezinárodního dění, lidských práv, ekonomie, mezinárodní vzdělávací, vědecké a kulturní spolupráce, mezinárodní bezpečnosti či životního prostředí, tříbit své kritické myšlení a zároveň prohlubovat rétorické, prezentační a argumentační dovednosti.

Během pěti různých workshopů, které nás během následujících měsíců čekaly, jsme porozuměly tématům, o kterých jsme poté jednaly a jejichž problematiku jsme řešily během závěrečné konference. Také jsme se setkaly s mnoha zajímavými hosty, kteří pro nás měli připraveno mnoho užitečných debat i přednášek. Mezi ně patřili Jan Lipavský (ministr zahraničních věcí ČR), Šimon Pánek (výkonný ředitel Člověka v tísni), Sylva Horáková (ředitelka organizace Lékařů bez hranic) nebo Barbora Chalupová (režisérka filmu V Síti).

Zastávaly jsme zájmy státu Malajsie. Julie Benová, 8. A byla za instituci UNEP (Program OSN pro životní prostředí), Kateřina Hermanová, 7. A za instituci UNODC (Úřad OSN pro drogy a kriminalitu) a Barbora Máchová, 7. A za instituci WHO (Světová zdravotnická organizace). Během dnů závěrečné konference 23. – 25. 3. 2022 jsme v našich institucích projednávaly jednotlivé body našich agend.

Na summitu jsme získaly nejen nespočet nových zkušeností a zážitků, ale také spoustu skvělých přátel. Jsme za tuto příležitost opravdu vděčné a doufáme, že se budeme moci zúčastnit i příští rok!

#TohleJeSummit